Hvad koster et boligsalg?

Svaret er ikke ligetil. Det afhænger både af din bolig og dine valg.

De fleste sælger deres bolig via en ejendomsmægler. Det er et godt sted at starte, for ejendomsmægleren kan hjælpe med at give dig et overblik over den samlede økonomi i forbindelse med dit boligsalg

Det hurtige overblik over boligsalgets udgifter og samarbejdspartnere

 

Udgifterne afhænger af, om det er en lejlighed, et hus eller en fritidsbolig, du skal sælge – og om du har brug for en ejendomsmægler eller ej. Alle der sælger skal som udgangspunkt betale for:

  • Ejendomsmægler inkl. markedsføring. Pris ca. 40.000-80.000 kr.
  • Boligadvokat, hvis du ikke bruger ejendomsmægler. Pris ca. 6.000-10.000 kr.
  • Energimærke (bor du i lejlighed, er det andels- eller ejerforeningen, der betaler). Pris ca. 3.000-6.000 kr.
  • Låneindfrielse mv. Pris ca. 4.000-8.000 kr.
  • Klargøring af boligen til salg. Prisen er individuel. Det kommer an på, hvor meget du vælger at gøre.


Udgifter for hussælgere

  • Tilstandsrapport og elinstallationsrapport. Pris ca. 7-10.000 kr.
  • Ejerskifteforsikring. Pris ca. 10.000-30.000 kr.

Alle priser er vejledende priser.

Derudover kommer naturligvis udgifterne til selve flytningen.

Du kan i det følgende finde en uddybning af ovenstående


Ejendomsmægler

Den første udgift ved et boligsalg er udgiften til ejendomsmægleren. Den samlede udgift består af 2 dele.

  • Et salær, som er ejendomsmæglerens løn for at sælge boligen
  • En markedsføringspakke, som er udgiften til annoncering af boligen på nettet og evt. også i dagblade og ugeaviser.

Nogle mæglere tilbyder, at du selv fremviser din bolig. Det gør prisen lavere, men stiller naturligvis også højere krav til dig som sælger.

Salæret afhænger helt af, hvor dyr boligen er, og hvor let mægleren vurderer, at den er at sælge. Den samlede pris på salær og markedsføring vil typiske ligge mellem 30.000-80.000 kr.

Solgt eller gratis?

Mange ejendomsmæglere tilbyder en aftale, hvor du kun skal betale mægleren, hvis din bolig bliver solgt. 

Der kan dog stadig være udgifter til f.eks. fotos af boligen eller tilstands- og elrapporter, som du skal betale. Så få styr på, hvad aftalen præcis indebærer.

Hvis du selv finder køberen

Sælger du gennem en ejendomsmægler, behøver du normalt ikke en boligadvokat. Men det gør du, hvis du selv har fundet en køber – eller du eksempelvis sælger til et familiemedlem. Ved familiesalg er det også en overvejelse værd at bruge en køberrådgiver, så køber også er sikret bedst mulig rådgivning.
 
Udgiften til en boligadvokat er typisk i niveauet 6.000-10.000 kr.

Tilstands- og elrapport

Tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten viser hvilke synlige fejl og mangler, der er ved en bolig.
Rapporterne er ikke lovpligtige, men hvis du skal sælge en ejerbolig, er de en forudsætning for, at der kan tegnes en ejerskifteforsikring.

En tilstandsrapport er gyldig i seks måneder, og en elinstallationsrapport i et år.

Har du brug for både energimærke, tilstandsrapport og elinstallationsrapport, er det billigste oftest at få et samlet tilbud.Energimærke

Stort set alle helårsboliger skal have et gyldigt energimærke, når du sælger. Mærket viser, hvor stort et energiforbrug boligen forventes at have. 

Hvis du bor i ejerbolig, skal du selv betale for mærket. Et energimærke må højst være ti år gammelt. Har du efter seneste energimærke lavet energiforbedringer, giver det god mening at få lavet et nyt.

Prisen på et energimærke afhænger af boligens størrelse og type, men for ejerboliger ligger den ofte mellem 3.000-6.000 kr

Ejerskifteforsikring

Sælger og køber deler almindeligvis regningen for ejerskifteforsikringen. Den dækker udgifter til skjulte fejl og mangler ved ejerboliger og fritidshuse, som ikke er oplyst i tilstandsrapporten.

Prisen på ejerskifteforsikringen kan veksle mellem forskellige forsikringsselskaber, og den afhænger i øvrigt af boligens stand, størrelse og alder – og dækningens varighed.

Ejendomsmægleren indhenter to tilbud, og sælger betaler halvdelen af det billigste tilbud – også selv om køberen ofte vælger at købe en dyrere forsikring med bedre dækninger. Hvis køberen vælger ikke at købe en forsikring, skal du som sælger heller ikke betale.

Prisen ligger typisk mellem 10.000 -30.000 kr.

Låneindfrielse mv.

Når din bolig er solgt, skal du indfri dine lån, hvis du har restgæld tilbage i boligen. Din bank skal også oprette en deponeringskonto, som købers bank indbetaler købssummen på.

I den forbindelse skal du betale omkostninger til banken, som typisk ligger på mellem 4.000-8.000 kr.

Klargøring af boligen

Det er ikke muligt at sætte tal på, men der er ingen tvivl om, at det ofte kan lette salget og øge prisen, hvis boligen gør sig så godt som mulig.

Din økonomi, boligens stand og dit overskud afgør, hvor hårdt der skal gåes til værks. Det har betydning for, om der bare skal ryddes op og gøres rent – eller om der også skal males og repareres småskader m.v.