Undgå fejlen, der oftest sker, når du vælger billån

Det der umiddelbart synes at være billigst kan nemt være det dyreste.

Undersøg markedet for billån, og lad dig ikke friste af det første lån, du får tilbudt. Der er tit penge at spare ved at kigge dig lidt omkring.

Ofte fokuseres der kun på rentesatsen, når der skal vælges billån. Men det er en fejl, som i sidste ende kan vise sig at blive en dyr fornøjelse

Det er vigtigt at være opmærksom på alle omkostninger ved et billån. Det koster typisk nogle penge at oprette lånet, og så betales der renter, af de penge du låner. Måske er der også andre gebyrer og provisioner.

Det er derfor ikke nok kun at fokusere på rentesatsen. Den kan eksempelvis som udgangspunkt være lav, men til gengæld er omkostningerne ved at oprette lånet høje. Du bør derfor have fokus på alle omkostninger i forbindelse med lånet.

Det kan være svært at sammenligne et billån hos en forhandler med et lån i banken. Men hvis du tjekker den oplyste ÅOP på lånet, kan du få en ide om, hvilket tilbud der er billigst. Du skal se på ÅOP efter skat, da det er mest præcist og tager højde for, at du kan trække renterne fra i skat. Da løbetid og andre faktorer spiller ind, kan det stadig være svært at gennemskue, så husk at din rådgiver i Kreditbanken er klar til at hjælpe dig. Så start med at få et økonomisk overblik og book et møde med din kunderådgiver i banken. Så ved du præcis, hvor meget du kan købe for, og hvad du skal betale om måneden for at have bilen.

Erfaringsmæssigt ved vi, at I langt de fleste tilfælde er den samlede finansiering billigere i banken end hos bilforhandleren, så start dit køb i banken, så har du noget at sammenligne med.

ÅOP betyder årlige omkostninger i procent.

ÅOP viser de samlede årlige udgifter ved et lån i forhold til det lånte beløb. I beregningen indgår alle omkostninger i forbindelse med etablering af et billån. Vær opmærksom på, at for at sammenligne ÅOP forudsættes det, at lånebeløbet (hovedstolen), løbetiden og den måde lånet tilbagebetales på er den samme på de lån, man  sammenligner.

Alle der tilbyder billån er forpligtet til at oplyse ÅOP, så kan du ikke umiddelbart få øje på ÅOP i forbindelse med den finansieringsløsning, der tilbydes, så spørg for kun på den måde kan du sikre dig, at du ikke køber katten i sækken.


Bliv ikke overrasket — jo kortere løbetid jo højere ÅOP

Størrelsen på ÅOP er bl.a. afhængig af lånets løbetid. Ved en kort løbetid vil ÅOP typisk være meget høj, fordi omkostningerne til etablering her vejer tungt. Omvendt vil ÅOP være tættere på rentesatsen, jo længere løbetiden er.

De fleste bilforhandlere kan tilbyde finansiering med en lav rentesats, og mange gange kan forhandleren samtidig tilbyde en attraktiv forsikring. Til gengæld kommer der ofte diverse gebyrer oveni. Billån gennem forhandler bliver som regel oprettet med sikkerhed i bilen. Det koster afgift til staten at oprette denne sikkerhed. Derfor anbefaler vi, at du undersøger markedet for billån og ikke lader dig friste af det første lån, du får tilbudt. Der er tit penge at spare ved at være lidt opmærksom.