De første skridt, hvis du bliver ledig

7 ting du bør få styr på hurtigst muligt

1. Meld dig ledig

Allerede den første dag, du er ledig, skal du melde dig på jobcenteret. Det gør du ved at oprette dig som bruger på jobnet.dk. Du opretter dig med NemID og får en kvittering, når du er registreret. Datoen på kvitteringen er den dag, hvorfra du f.eks. kan søge om dagpenge eller kontanthjælp. Søger du dagpenge, skal du også melde dig ledig hos din a-kasse.

2. Kend regler og forventninger til dig som arbejdsløs

Har du ikke styr på reglerne, kan det føre til, at du mister dagpengene.

Som ledig skal du f.eks. mindst en gang om ugen tjekke jobforslagene på din profil hos jobnet.dk. Når du tjekker dine jobforslag, registrerer du samtidig, at du fortsat er ledig.

Du skal også hurtigst muligt (inden for de første 14 dage) oprette dit CV på jobnet og gøre det søgbart, så mulige nye arbejdsgivere kan finde frem til dig. Din jobsøgning skal du desuden registrere i en såkaldt joblog på Jobnet. Joblogen er et værktøj, som bruges til at dokumentere din jobsøgnin

3. Få overblik over din fratrædelsesaftale

Find ud af, hvornår du får din sidste løn. De fleste har en opsigelsesperiode. Hvor lang er den? Hvor længe kan du forvente at få løn?

Måske har du sammen med din opsigelse fået en fratrædelsesaftale, som kan fortsætte i flere måneder – evt. også selv om du i mellemtiden får et andet job. Aftalen indebærer måske også betalt rådgivning og hjælp til at finde et nyt job.

Hvis du bliver fritstillet i opsigelsesperioden, kan du få ro til jobsøgningen.

Alt dette er rart at få et overblik over, så du ved, hvor du står.

4. Hvordan er dine indtægter som arbejdsløs?

Få overblik over hvordan du er stillet, hvis du ikke når at finde et andet job, inden du holder op med at få løn fra dit nuværende arbejde. Hvad du kan få i dagpenge, bistandshjælp eller uddannelseshjælp kommer blandt andet an på:

  • om du er medlem af en a-kasse
  • hvor mange penge du har tjent indtil nu
  • hvor gammel du er
Kontakt din a-kasse, hvis du er medlem af en sådan. De kan helt sikkert fortælle dig, hvordan du er stillet. Er du ikke medlem af en a-kasse, så tag kontakt til kommunen.

Har du tegnet en lønsikring, er det nu, den skal i spil, så du kan får glæde af op til 85 % af den løn, som du er vant til.


5. Tilpas dine udgifter

Når den faste løn afløses af f.eks. dagpenge, bliver økonomien strammere for de fleste. Derfor bliver det nødvendigt med en plan for, hvordan du tilpasser din økonomi til færre indtægter.

6. Pension og forsikring: Stopper dine indbetalinger? Er du dækket?

Når du er ledig, stopper indbetalingerne til din arbejdsmarkedspension automatisk. Det er derfor en god ide at være opmærksom på, at det også kan have betydning for de forsikringer, der er tilknyttet pensionen – livsforsikringen og forsikring mod tab af erhvervsevne.

Konsekvenserne af at miste sine forsikringer kan være meget store. Få derfor afklaret om forsikringerne stadig dækker, selvom indbetalingerne til pensionen stopper. Indbetalingerne til dine individuelle pensioner fortsætter som udgangspunkt. Men du kan muligvis aftale med dit forsikringsselskab, at du kan stoppe indbetalingerne i en periode uden at miste dine forsikringer.

Du kan med fordel gå på pensionsinfo.dk for at få et overblik over din pension og tilhørende forsikringer. Du logger på pensionsinfo.dk med dit NemID.

7. Få styr på din skat

Hvis du går ned i indtægt, skal du huske at besøge skat.dk og ændre din forskudsopgørelse, så du betaler det rigtige i skat resten af året.

Husk at genbesøge skat.dk, når du kommer i job igen for at rette forskudsopgørelsen til din nye løn. Så risikerer du ikke at betale for lidt i skat og få en ærgerlig restskat året efter.