Logo

9 konkrete råd, der hjælper dig godt på vej med salget af din bolig

Når+du+skal+sælge+din+bolig+1+lille+format
Prisen du kan få afhænger af flere ting – så som boligens størrelse, stand, type, beliggenhed, og hvordan boligmarkedet har det i det område, hvor du bor.

På internettets boligsider kan du sammenligne din bolig med andre lignende boliger og derved få en fornemmelse af, hvor prisniveauet er. Men du får et betydeligt mere præcist bud ved at tage kontakt til en ejendomsmægler, som kan foretage en professionel vurdering.

Du kan få et godt overblik over boliger til salg i det område, hvor du bor med Totalkredits Boligapp. Når du anvender app´en kan se, hvilke andre boliger der er til salg i lokalområdet. Du kan ligeledes se kvadratmeterprisen på de udbudte boliger. Derved får du en fornemmelse for prisniveauet på din egen bolig.

Totalkredits Boligapp kan downloades i App Store og Google Play.

Med Totalkredits Boligapp kan du også se prisen på boliger i det område, hvor du overvejer at købe, og samtidig få en vejledende beregning på hvad det koster at låne til den nye bolig.

Huslejen er for de fleste den største udgiftspost på det månedlige budget. Prøv at gange beløbet med to. Har du så ret meget tilbage at leve for? Næppe og det er grunden til, at vi klart anbefaler, at du sælger din bolig, før du køber en ny. På den måde undgår du at havne i en uheldig situation med dobbelt husleje i længere tid, som kan være ødelæggende for din økonomi.

Selvom du får en realistisk vurdering af, hvad din bolig er værd, er der ingen, der ved, hvor lang tid det vil tage at sælge din bolig, og hvad den endelige salgspris bliver. Først når du har solgt. Har du et klart overblik over din økonomi, og du kan lede efter en ny bolig med realistiske forventninger

Du kan vælge at sælge ejendommen selv, for at spare salæret til ejendomsmægleren, men langt de fleste vælger at bruge en professionel ejendomsmægler. Hvis du benytter en mægler, bliver boligen ofte solgt hurtigere og til en bedre pris, end hvis du selv står for salget. Samtidig påtager mægleren sig det praktiske og juridiske ansvar for, at alt i forbindelsen med handelen går rigtigt til.

Ejendomsmægleren har også markedskendskabet, som er fundamentet for at give en vurdering af din bolig og forventninger til salgstiden. Mægleren er også en erfaren sælger og kan derfor ofte præsentere boligen bedre overfor interesserede købere, end du selv er i stand til. I visse tilfælde kan ejendomsmægleren endda finde potentielle købere i deres køberkartotek.

Der er forskel på, hvilken pris forskellige ejendomsmæglere vurderer en bolig til, og hvor høj en betaling de skal have for at sælge boligen. Du kan derfor med fordel indhente mere end et tilbud, så du har noget at sammenligne med.

Kemien mellem sælger og ejendomsmægler spiller også en vigtig rolle, fordi en bolighandel er en kompliceret proces og derfor også en tillidssag.

Når du har valgt en ejendomsmægler, skal I i fællesskab sætte en salgspris. Udgangspunktet for den snak er den vurdering, som mægleren har lavet. Hertil kommer dine behov og forventninger.

Du ønsker sikkert en så høj salgspris som muligt. Men en urealistisk høj pris kan betyde, at boligen ikke bliver solgt, eller at salgsperioden bliver væsentlig længere, end du regnede med.

Ejendomsmægleren vil typisk pege på tre muligheder

  • Høj pris. Du må forvente en lidt længere salgstid, men har også luft til forhandling
  • Markedsprisen – den anbefalede pris. Er den pris som mægleren mener er den rigtige i forhold til lignende boliger i området
  • Lav pris. Er en skarp pris, der tiltrækker flere købere, og som øger sandsynligheden for et hurtigt salg. Til gengæld er der nok ikke yderligere luft til forhandling.

Overvej nøje sammen med mægleren hvilken situation der passer bedst til dig.

Når en bolig skal sælges er det vigtigt, at køberen kan se mulighederne i boligen og kan overskue en eventuel istandsættelse. Det kan have afgørende betydning for salget, at boligen fremstår:

  • Ren og ryddelig
  • Uden for mange møbler og unødige ting
  • Småreparationer, som vil trække ned på helhedsindtrykket er udbedret

Større reparationer som nyt køkken og bad er dog sjældent en god idé, da det ikke er overvejende sandsynligt, at du vil tjene hele investeringen hjem i form af en højere salgspris. Nye købere vil ofte gerne selv sætte deres præg på deres nye bolig.

Har boligen væsentlige mangler, så kan det i stedet være en god idé at indhente et håndværkertilbud eller to på opgaven. Så virker projektet mere overskueligt for køberne, og de har noget at forholde sig til.

Ejendomsmægleren kan givetvis komme med gode input til dig omkring, hvad du med fordel kan gøre, og hvad du ikke skal gøre.

Der er ingen, der på forhånd kan sige, hvor lang tid et boligsalg vil tage. Men det er alligevel vigtigt, at du taler med ejendomsmægleren om, hvad du kan forvente dig i forhold til boligmarkedet, der hvor du bor, og den pris I har sat.

Hvis der løbende kommer mange mulige købere og ser på boligen, så er der grund til optimisme. Oplever du derimod ingen interesse i uger eller måneder, er der noget galt. Så kan det være at prisen er for høj, markedsføringen for dårlig eller noget helt tredje.

En dygtig ejendomsmægler vil løbende følge op på sagen. Hvis du synes salget trækker ud, så spørg gerne selv ind til årsagen hos mægleren.


Det er altid positivt når der kommer et bud på boligen også selvom det er lavere, end den pris der er sat på boligen. Drøft buddet med ejendomsmægleren. Flere lave bud kan være tegn på, at prisen er sat for høj.

Prisjuster løbende. Derved undgår du en lang liggetid på boligen, som i sidste ende gør den sværere at sælge. Hvis du overvejer at sætte en pris, der er mindre end din gæld i boligen, så tal med din bank, så du har deres godkendelse.

Sker det at flere købere byder på din bolig, så kan ejendomsmægleren arrangere en budrunde, så du øger dine chancer for at opnå en højere pris. Bemærk! Du behøver ikke at sælge til højeste bud, hvis du hellere vil sælge til en anden.

Når du og køber er blevet enige om en pris, underskriver I en købsaftale. Den indeholder ud over prisen, overtagelsesdato samt øvrige vilkår for overtagelsen af boligen.

Du kan ikke fortryde salget, når først du har underskrevet aftalen. Køber kan derimod fortryde købet i seks hverdage efter underskrift, men sker det, skal køber betale en godtgørelse til dig på 1% af købesummen.

Ofte indeholder en købsaftale et bank- eller advokatforbehold, som betyder, at købers bank eller advokat skal godkende aftalen, inden den kan træde i kraft. Kan de ikke det, koster det ikke køber noget at springe fra aftalen.

Når boligen er solgt, kan det endelige regnskab gøres op. Din gæld i boligen skal indfries (hvis der er gæld), og ejendomsmægleren skal betales. Er der overskud, skal du have pengene udbetalt.

Der er flere måder at indfri gælden på. Det er ikke lige meget, hvordan du gør det. Ofte kan du spare mange penge ved at gøre det rigtigt. Tal derfor med din bankrådgiver, som vil hjælpe dig med at gøre det optimalt for dig.

Hvis du har overskud fra salget, og dette ikke skal anvendes til køb af en ny bolig, kan du overveje at tale med banken om, hvordan du eventuel kan investere pengene bedst.