Logo

Det første barn på vej

Et lille nyt familiemedlem kan vende op og ned på dit liv.

mor+og+barn+ekstra+lille+format
Der venter en spændende tid, når det første barn melder sin ankomst

Børn er vidunderlige, og du har noget at glæde dig til

Men børn koster også penge – og særligt, når det første barn er på vej. Babytøj, barnevogn, autostol og måske endda ny bil påvirker budgettet. Vi har samlet de 5 ting, der betyder mest for din økonomi, når du skal have et barn.

1. Barsel

Barselsorlov er én af de dyreste poster for småbørnsfamilien. Det kan nemt betyde, at du mister flere tusinde kroner hver måned. Såfremt din arbejdsplads ikke giver dig løn under barslen, kan du få barselsdagpenge, men det vil være et lavere beløb end din normale løn. Er du fuldtidsansat, kan det betyde, at din indkomst efter skat bliver stærkt reduceret. Vær opmærksom på, at såfremt du er selvstændig eller arbejdsløs kan der gælde helt andre regler for dig.

Hvad barslen betyder i kroner og øre for dig og din familie afhænger også af, hvordan barselsorloven fordeles mellem jer.

Du kan læse mere om barselsreglerne i Danmark på Borger.dk og få oplyst de aktuelle barselsdagpengesatser på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside. Tag også en snak med din arbejdsplads for at høre, hvilke regler der gælder for dig.

2.Vuggestue og dagpleje

Vuggestue eller dagpleje er en anden ret betydelig post i budgettet. Du kan se de aktueller priser på en vuggestueplads fra barnet er 1 til 3 år herunder.

Prisen afhænger også af, om du eventuelt kan få søskenderabat, og om du har ret til hel eller delvis friplads.

3. Nyt udstyr

Udstyr er måske én af de poster i budgettet, der kan variere allermest afhængig af smag og behag, ønsker og vaner. Men det er ikke urealistisk, at I som førstegangsforældre kommer til at bruge 10-15.000 kr. på babyudstyr de første seks måneder af barnets liv.

Heldigvis er nogle af udgifterne – engangsudgifter. Udgifter til barnevogn og puslebord rammer dig kun én gang, mens udgifter til bleer, sutter og tøj er udgifter, du skal tage højde for i flere år fremover.

4. Transport

Transport er måske ikke det første, du tænker på, når en familieforøgelse er på vej, men ofte ændres transportbehovet – måske er den eksisterende bil for lille, eller der er behov for en ekstra bil, når du skal have en travl hverdag til at gå op i en højere enhed.

Det kan være ensbetydende med ekstra udgifter, men også her er det vigtigt, at økonomien hænger sammen. Har du behov for at få undersøgt dine muligheder, så tag fat på en bankens rådgivere, der gerne hjælper dig med at skabe overblik over din økonomi og give dig svaret på, hvad det eksempelvis koster at finansiere en ny bil.

Kan du klare dig med cyklen, er der mange penge at spare. Men så kan du til gengæld overveje, om du vil investere i en ladcykel, eller om et barnesæde er nok.

5. Hjemmet

Familien vokser, og det samme gør måske behovet for mere plads eller helt nye omgivelser.

Hvis du skal bygge til eller finde en ny bolig, kan du let komme til at stå i en helt ny økonomisk situation. Hvad der er bedst for dig og din familie, afhænger ganske givet af din families samlede økonomi. Du kan i banken få lavet nogle beregninger, der viser, hvilke muligheder du og familien har.

Opsparing

Der findes ingen fast regel om, at du skal spare op til den kommende familieforøgelse. Men generelt kan man sige, at du bliver ramt på økonomien dobbelt hårdt. Dine udgifter vil nemlig stige, samtidig med at dine indtægter – i hvert fald under barselsorloven – vil falde. Det kan derfor være en god idé at spare op, så økonomien ikke bliver alt for stram, når baby kommer til verden.