Det kan være en stor lettelse hurtigt at få et overblik over, hvordan alt det med pengene fremover hænger sammen
Hvad skal der ske med den fælles bolig
Det er et af de vigtigste spørgsmål at få afklaret, ikke mindst i forhold til eventuelle børn.Er det f.eks. realistisk og en mulighed, at du eller din partner bliver boende i boligen? Og hvordan ser økonomien ud, hvis en af jer eller måske begge skal ud og finde en ny bolig? Måske er der flere muligheder end du tror. Du kan med fordel drøfte dette med dine kunderådgiver i banken – jo før jo bedre.
Det billigste for begge parter er som regel, at en af jer bliver boende i huset, mens det er til salg. Det er som oftest de fordoblede udgifter til bolig, som ender med at gøre en skilsmisse dyr.
Bodeling
Vi anbefaler, at du og din partner får en advokat, når boet skal deles – helst hver sin. Det er dit eget valg, men det kan være en rigtig god idé, især hvis der er uenighed, eller I har en indviklet økonomi.Det første - du og din partner rent praktisk skal gøres i forhold til banken - er at få ændret fælles løn- og budgetkonti til adskilte konti, herunder også at få slettet eventuelle fuldmagter. Samtidig skal I begge udstyres med nye betalingskort.
Det er også vigtigt at tjekke, at alle budgetposter fra a-kasse til fitnessabonnement fremover bliver tilknyttet den rette person og konto – og at forsyningsselskaberne får besked om, hvem der fra nu af er kunden.
Det samme gælder de fælles forsikringer. De skal gennemgås og måske også ændres, så dækningerne passer til den nye situation.
Gæld, formue og pension
Den fælles gæld og formue skal også deles. Det kan måske betyde, at du og din partner får brug for at omlægge lån eller ændre på løbetiderne, så økonomien fremover hænger bedst muligt sammen.Pensionsopsparinger skal som udgangspunkt ikke deles. Men under alle omstændigheder er det vigtigt, at du undersøger, om du har brug for at ændre dine pensionsindbetalinger – eller måske oprette en helt ny opsparing.
Læs mere om pensionsordninger ved separation og skilsmisse
Fælles børn
Er der fælles børn, så er det også vigtigt at få afklaret, hvor børnene skal bo, og om du eller din partner eventuelt skal betale børnebidrag.
Men der er også en række mindre spørgsmål, som det kan være en fordel at afklare.
Måske er der nogle af de mindre udgifter i forhold til barnet eller børnene, som I stadig vil dele. Det kan være indbetalingerne til en børneopsparing eller til fritidsinteresser, lommepenge eller måske skolepenge.
Du kan også overveje, om I måske stadig i fællesskab kan spare op til nogle af de større begivenheder i børnenes liv – f.eks. konfirmation, kørekort eller studenterfest.
Se økonomien i øjnene
Var det mest den ene af jer, der styrede økonomien i parforholdet, er der måske ikke så meget ”nyt” for den part. Men for den, der ikke har været vant til at lægge budget, betale regninger i netbanken, rette i forskudsregistrering til Skattestyrelsen osv., kan det være nødvendigt at bede om hjælp hos venner eller familie for at komme på omgangshøjde med opgaverne. Måske kan I i en overgangsperiode hjælpes ad, så I begge føler jer trygge omkring det økonomiske.
Tjekliste i banken
-
- Få lagt et nyt budget - også over fremtidige fællesudgifter
-
Aftal, hvem der skal betale hvad i fremtiden
-
Få lavet de konti, I hver især har brug for
-
Få styr på adgange og fuldmagter til NetBank og MobilBank
-
Undersøg, om begunstigelsen på livsforsikringer og pensioner skal ændres
-
Undersøg, om et eventuelt testamente skal ændres – eller om I har brug for at lave et
-
Lav aftaler om opsparinger, som vedrører børnene